Return to search

En didaktisk analys av förskolans matematikundervisning : Förskollärares förhållningssätt, metoder och matematiskt innehåll / En didaktisk analys av förskolans matematikundervisning : Förskollärares förhållningssätt, metoder och matematiskt innehåll

Barns tidiga möte med matematiken är viktig för deras framtida lärande och för att klara sig i samhället. Förskolans läroplan skriver hur barnen ska få möjlighet att använda sig av matematiken och vilket matematiskt innehåll som barnen ska möta. Hur förskollärare ska undervisa i matematik är dock en tolknings och kompetensfråga. Vi som arbetar inom förskolan undervisar genom metoder och med ett matematiskt innehåll som speglar våra egna erfarenheter och kunskaper om matematikundervisning. Detta gör det angeläget att studera hur matematikundervisning i förskolan genomförs. Syftet med studien är att bidra med kunskapsutveckling om didaktiska aspekter av matematikundervisning i förskolan genom att besvara forskningsfrågor som riktar sig mot förskollärares val av metod, förhållningssätt och matematiskt innehåll. I studien användes observationsschema så väl som kvalitativa intervjuer för att stärka resultaten detta analyserades med hjälp av en didaktisk modell. Resultatet visar att förhållningssätten som förskollärarna använde sig av var styrande, avvaktande, bekräftande, stöttande och lyhörd, samt att det skedde systematiskt under båda undervisningssekvenserna. Resultatet visar även att språk och kommunikation innehållande verbal kommunikation, kroppsspråk samt kommunikativt material och lekfulla inslag är vanliga metoder för att gestalta det matematiska innehållet. Förskollärarna lade störst fokus på att undervisa barnen i antal och tal. Vår inställning är att barnen i förskolan ska erbjudas en bredd av metoder, förhållningssätt och matematiskt innehåll för att gynna alla barns matematiska lärande.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-127827
Date January 2023
CreatorsSandström, Elin, Danielsson, Jenny
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP), Linnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0015 seconds