La fonamentació teòrica de la tesi que es presenta introdueix el concepte de mentalització com a provinent de la teorització psicoanalítica i, dins d'ella, de la teorització de l'aferrament. La comprensió del concepte de mentalització s'emmarca dins els estudis i la recerca portada a terme des del Anna Freud Centre de Londres en la transmissió intergeneracional de l'aferrament. El concepte de mentalització, en general, es considerat un concepte amb gran potencial explicatiu i terapèutic.
En aquesta tesi es realitza la adaptació i la validació de la Parent Development Interview (PDI) com a instrument per a mesurar la mentalització parental. La PDI es una entrevista semiestructurada de 33 ítems. Està dissenyada per a reflectir la representació mental del pare o mare respecte al seu fill i respecte a la relació que manté amb ell; respecte a ell mateix com a pare o mare, com a persones i en relació a la seva infantesa. La PDI pretén la explicitació de l'experiència emocional interna com a pares i aquella atribuïda al seu fill, respecte a situacions emocionalment carregades de significat, en tant son actuals i en tant es refereixen a una relació en construcció.
S'ha realitzat el procés de validació amb un disseny transversal, observacional d'enquesta i correlacional, amb una mostra no-clínica, de 61 mares d'origen espanyol de parla catalana i castellana, que voluntàriament van respondre a la PDI. A la mateixa mostra es va administrar un instrument de mesura d'aferrament adult (Cuestionario de Apego Adulto-CAA) y el Child Behavior Check List (CBCL).
Les hipòtesis referides a les característiques de la mostra prediuen que no es valoraran diferencies significatives en els resultats als tres instruments de mesura administrats, en les dues sub-mostres segons l'idioma, ni en funció d'altres característiques de la mostra. La hipòtesis de constructe basada en la fonamentació teòrica que sustenta la tesi, preveu una correlació positiva entre el nivell de mentalització parental i l'estil d'aferrament adult valorat en la mare.
Els resultats han confirmat les hipòtesis. La discussió dels resultats aporta la comparació amb la literatura existent i una anàlisi qualitativa propera a l'aplicació clínica que es preveu de la PDI. / La fundamentación teórica de la tesis que se presenta introduce el concepto de mentalización como proveniente de la teorización psicoanalítica y, dentro de ella, de la teorización del apego. La comprensión del concepto de mentalización se enmarca dentro de los estudios y la investigación llevados a cabo desde el Anna Freud Centre de Londres acerca de la transmisión intergeneracional del apego. El concepto de mentalización, en general, se considerado un concepto con gran potencial explicativo y terapéutico.
En esta tesis se realiza la adaptación y la validación de la Parent Development Interview (PDI) como instrumento para medir la mentalización parental. La PDI es una entrevista semiestructurada de 33 ítems. Está diseñada para reflejar la representación mental del padre o madre respecto a su hijo y respecto a la relación que mantiene con él; respecto a sí mismo como padre o madre, como personas y en relación a su niñez. La PDI pretende la explicitación de la experiencia emocional interna como padres y aquella atribuida a su hijo, respecto a situaciones emocionalmente cargadas de significado, en tanto son actuales y en tanto se refieren a una relación en construcción.
Se ha realizado el proceso de validación con un diseño transversal, observacional de encuesta y correlacional, con una muestra no-clínica, de 61 madres de origen español de habla catalana y castellana, que voluntariamente respondieron a la PDI. En la misma muestra se administró un instrumento de medida de apego adulto (Cuestionario de Apego Adulto-CAA) y el Child Behavior Check List (CBCL).
Las hipótesis referidas a las características de la muestra predicen que no se valorarán diferencias significativas en los resultados a los tres instrumentos de medida administrados, en las dos sub-muestras según el idioma, ni en función de otras características de la muestra. La hipótesis de constructo basada en la fundamentación teórica que sustenta la tesis, prevé una correlación positiva entre el nivel de mentalización parental y el estilo de apego adulto valorado en la madre.
Los resultados confirmaron las hipótesis. La discusión de los resultados aporta la comparación con la literatura existente y un análisis cualitativo próxima a la aplicación clínica que se prevé de la PDI. / The theoretical basis of the thesis presented, introduces the concept of mentalization as coming from the psychoanalytic theorizing and, within it, from the attachment theory. The concept of mentalization is framed in the studies and the research carried out in the London's Anna Freud Centre on the intergenerational transmission of attachment. The concept of mentalization is nowadays considered a concept with great potential explanatory and therapeutic.
The adaptation and validation of the Parent Development Interview (PDI) is carried out with this thesis as an instrument to assess parental mentalization. The PDI is a semi-structured interview containing 33 questions or items. It was designed to assess the parent's mental representation of their child and with respect to their relationship; regarding themself as a parent, as individual and in relation to his own childhood. The PDI seeks to elicit representations of the inner emotional experience and those attributed to his o her son, in regard to emotionally laden situations as long as they are ongoing and as they are under construction.
The validation process was performed by a cross-sectional design, observational survey and correlational with a non-clinical sample of 61 Spanish mothers of Spanish-speaking and Catalan-speaking, who voluntarily responded to the PDI. The same sample responded to an instrument to assess the adult attachment, the Adult Attachment Questionnaire (CAA), and the Child Behaviour Check List (CBCL).
Taking into account the characteristics of the sample, the hypothesis does not predict significant differences in the results to the three instruments administered in the two sub-samples depending on the language, nor acording to other sample's characteristics. The construct hypothesis based on theory that supports this thesis, expects a positive correlation between the level of parental mentalization and adult attachment profile assessed in the mother.
The results confirmed the hypothesis. The discussion provides comparison with the existing literature and a qualitative analysis closer to what is expected of the PDI's clinical uses.
Identifer | oai:union.ndltd.org:TDX_URL/oai:www.tdx.cat:10803/323367 |
Date | 27 November 2015 |
Creators | Golanó Fornells, Marta |
Contributors | Salamero Baró, Manel, Pérez Testor, Carles, Universitat Ramon Llull. FPCEEB - Psicologia |
Publisher | Universitat Ramon Llull |
Source Sets | Universitat Ramon Llull |
Language | Spanish |
Detected Language | Spanish |
Type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Format | 225 p., application/pdf |
Source | TDX (Tesis Doctorals en Xarxa) |
Rights | ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs., info:eu-repo/semantics/embargoedAccess |
Page generated in 0.0034 seconds