Return to search

Träning under graviditet : En enkätundersökning om träningsrekommendationer till gravida kvinnor, samt barnmorskors kunskap och uppfattningar om träning under graviditet

Det är barnmorskans uppgift att upplysa den blivande mamman om hur hon utifrån ett hälsoperspektiv bör äta och motionera. Således är barnmorskans kunskap och uppfattningar om träning under graviditet oerhört viktig eftersom dessa faktorer i vissa situationer kan vara avgörande för gravida kvinnors hälsa. Syftet med studien är således att undersöka barnmorskors träningsrekommendationer som de ger den gravida kvinnan, samt deras uppfattningar och kunskap om träning under graviditet. För att besvara studiens syfte skickades enkäter ut till barnmorskor i södra och mellersta Sverige. 48 enkäter besvarades och analyserades för att identifiera hur faktorer som primär arbetsuppgift, högsta examen, ålder och arbetslängd påverkar skillnader i uppfattningar och kunskap om träning under graviditet. Resultatet visar att de barnmorskor som skattar sin kunskap högst är grupper som utgörs av barnmorskor som arbetar på en mödravårdscentral, de äldre barnmorskorna, de med en kandidatexamen, och de som har arbetat en längre tid inom sitt yrke. Trots att ett flertal respondenter i studien skattat sin kunskap som hög visar resultatet att kunskapen om fysisk aktivitet under graviditet, utifrån FYSS rekommendationer, är bristfällig hos samtliga barnmorskor. Därav dras slutsatsen att det finns ett behov av mer kunskap hos barnmorskorna inom området.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-74375
Date January 2018
CreatorsLennartsson, Agust, Thor, Martina
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för idrottsvetenskap (ID), Linnéuniversitetet, Institutionen för idrottsvetenskap (ID)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0018 seconds