Return to search

Att skriva är svårt : En systematisk litteraturstudie om undervisningsstrategier för elever i skrivsvårigheter / Writing is difficult. : A systematic literature review on teaching strategies for students in writing difficulties

I denna systematiska litteraturstudie analyseras och presenteras tidigare forskning om skrivstrategier för elever i skrivsvårigheter. Syftet med studien är att sammanställa forskning om undervisningsstrategier för elever i skrivsvårigheter samt vilka möjligheter och begränsningar grundskollärare har i undervisningen för elever i skrivsvårigheter. Det material som ligger till grund för studien är tio vetenskapliga publikationer, varav tre metaanalyser och sju empiriska studier. Publikationerna analyseras genom en innehållsanalys, och en sammanfattning av materialet bifogas i två separata analysscheman. Resultatet belyser att den kompetente läraren bör vara kritisk och reflekterande i sina val av strategier vid undervisning av elever i skrivsvårigheter. Aktuell forskning ger exempel på undervisningsstrategier: instruktionscentrerade strategier, diktering och återkoppling. Forskningen visar att det är viktigt att tydliggöra skrivprocessen för eleverna och att läraren bör stötta dem tills att de blir självständiga. För att arbetet med strategierna ska vara gynnsamt krävs att läraren har möjlighet att tillgodose var elevs individuella behov, men forskningen uppmärksammar att lärare begränsas av brist på tid, kompetent resurspersonal och relevant undervisningsmaterial.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-100537
Date January 2021
CreatorsPopov, Annie, Arvidsson, Hanna
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för svenska språket (SV), Linnéuniversitetet, Institutionen för svenska språket (SV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0014 seconds