Return to search

ETT VÄL ÖVERVÄGT VAL? : En kvantitativ undersökning om elevers syn på gymnasievalet, den framtida arbetsmarknaden och studie- och yrkesvägledning.

Den framtida arbetsmarknaden är otroligt viktig för elevers etablering efter studier samtidigt är det inget som prioriteras. Syftet är att undersöka hur elever i årskurs 9 bedömer vikten av den framtida arbetsmarknaden inför gymnasievalet och hur elevernas tillgång till information om detta ämne ser ut. Frågeställningar handlar om tillgången till informationen om den framtida arbetsmarknaden, hur de bedömer deras kunskapsnivå angående detta ämne har påverkat gymnasievalet och vilka andra faktorer som kan tänkas påverka gymnasievalet. Studien är en kvalitativ undersökning med enkät som metod. Teorierna vi har använt oss av för att analysera data är Hodkinson och Sparkes Careership teori och Cognitive Information Process (CIP) teorin. Resultatet visar att arbetsmarknadens efterfrågan på arbetskraft inte har påverkat elevernas gymnasieval men eleverna anser att det är viktig information att få och alla har inte fått den.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:umu-150336
Date January 2018
CreatorsHenriksson, Frida, Johansson, Emma
PublisherUmeå universitet, Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, Umeå universitet, Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0026 seconds