Return to search

Sjuksköterskans upplevelse och uppfattning av stressorer på akutmottagningen : En litteraturstudie / The Nurse's Experience and Perception of Stressors in the Emergency Department : A literature study

Introduktion/Bakgrund: Akutmottagningar är avsedda för människor med akut sjukdom eller skada. Sjuksköterskan har omvårdnadsansvaret och förväntas med hjälp av triage göra snabba bedömningar och ge adekvat vård på ett effektivt sätt. Arbetsuppgifterna kan försvåras vid en ökad arbetsbelastning och bidrar till att sjuksköterskorna upplever och uppfattar stress i arbetet. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att undersöka sjuksköterskans upplevelse och uppfattning av stressorer på akutmottagningen. Metod: Litteraturstudien utformades efter Polit och Becks (2017) flödesschema med nio steg. Sökningar i CINAHL, PubMed och PsychInfo utfördes där tolv artiklar matchade syftet och de satta inklusion- och exklusionskriterierna. Samtliga artiklar granskades sedan med granskningsmallar. Resultat: Upplevelsen och uppfattningen av stressorerna som har belysts i den här litteraturstudien presenteras i en huvudkategori med fem underkategorier som framträdde under databearbetningens gång. Huvudkategorin var; “Arbetsbelastning” med underkategorierna; “Organisatoriska brister”, “Bristande kompetens och kompetensutveckling”, “Oförutsägbar arbetsmiljö”, “Traumatiska händelser” och “Tidsbrist”. Slutsats: Stressorerna som har presenterats upplevdes och uppfattades som krävande och utmanande för sjuksköterskorna. Som följd av det upplevde sjuksköterskorna att det påverkade deras yrkesutövning och därmed omvårdnaden negativt. Stressen upplevdes även påverka sjuksköterskornas egna fysiska och psykiska hälsa negativt.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-83746
Date January 2021
CreatorsFransson, Gabriel, Oberg, Dennis
PublisherKarlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0023 seconds