Return to search

Elever med ADHD, autism eller inlärningssvårigheter i kooperativt lärande i matematikundervisningen / Students with ADHD, autism or learning disabilities in a cooperative learning environment in mathematics teaching

Syftet med studien är att undersöka om lärare upplever att elever med ADHD, autism eller inlärningssvårigheter gynnas eller missgynnas av kooperativt lärande i matematiken. Studien utgår från ett fenomenografiskt perspektiv. Metoden som har använts för att ta reda på detta är två kvalitativa gruppintervjuer med sex verksamma lärare i årskurserna F-3. Resultatet visar på att kooperativt lärande både kan gynna men även missgynna dessa elever i matematiken. Det finns flera olika faktorer som läraren måste tänka på för att kooperativt lärande ska gynna elever med ADHD, autism och inlärningssvårigheter. Exempelvis visar resultatet att det är viktigt att man arbetar med rätt strukturer. När det gäller gruppsammansättningen så är det exempelvis viktigt att man inte placerar flera elever med svårigheter i samma grupp utan att man istället blandar grupperna. Slutligen så diskuteras resultatet och jämförs med den tidigare forskning som har hittats kring ämnet. Jämförelsen visar att resultatet stämmer relativt väl överens med den tidigare forskningen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:mau-41887
Date January 2021
CreatorsHeiling, Johan, Leo, Filip
PublisherMalmö universitet, Malmö högskola, Institutionen för naturvetenskap, matematik och samhälle (NMS), Malmö universitet, Malmö högskola, Institutionen för naturvetenskap, matematik och samhälle (NMS)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0018 seconds