Return to search

"Det är barnen som ska äga sin verksamhet, inte vi!" : En kvalitativ studie om orsaker till hur och varför material placeras som det görs i förskolans fysiska inomhusmiljö. / "The children will own their activity, we don't!" : A qualitative study on reasons for how and why materials are placed as they are in the preschool's physical indoor environment.

Syftet med denna studie är att bidra till kunskapandet om betydelsen av materials åtkomlighet och miljöns utformning för barns möjligheter till utforskande och lärande i förskolan. Det görs genom att analysera och skapa förståelse för orsakerna till hur och varför material placeras som det görs i den fysiska inomhusmiljön. Studiens syfte uppnås med hjälp av en frågeställning som berör faktorer som påverkar hur förskollärare placerar material i förskolan. Studien är kvalitativ och empirin har samlats in genom fyra intervjuer för att synliggöra förskollärares beskrivningar om placering av material i förskolan. Innan varje intervju genomfördes en observation där vi fotograferade hur olika material hade placerats i verksamheten. Det empiriska materialet har analyserats med hjälp av en tematisk analys som genererat fyra teman. Studiens teman har sedan analyserats utifrån verksamhetsteorin, där motsättningar i verksamhetssystemet har synliggjort faktorer. Resultatet visar att förskollärarna strävar efter en fysisk inomhusmiljö som erbjuder barnen rikt och varierat material. Dessutom framkommer det att förskollärarna inte kan placera allt material tillgängligt i verksamheten på grund av olika faktorer som synliggjorts: barns intressen och behov, barngruppens sammansättning, lokalernas förutsättningar och förskollärares behov av ordning. Därmed har vår studie bidragit till förståelse för orsakerna till hur och varför material placeras som det görs i verksamheten.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hj-40793
Date January 2018
CreatorsHaakon, Elin, Hernant, Emilia
PublisherHögskolan i Jönköping, Högskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, Högskolan för lärande och kommunikation
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds