Return to search

Ett nej är alltid ett nej! Även i förskolan? : En kvalitativ fokusgruppsstudie om hur pedagoger samtalar kring begreppet integritet samt integritet i relation till dokumentationsuppdraget / No means no! Even in preschool? : A qualitative study on pedagogue discourse around the concept of integrity in relation to assignment of documentation.

Studiens syfte är att synliggöra diskurser kring begreppet integritet samt integritet i relation till förskolepedagogers dokumentationsuppdrag. Studien svarar på två frågeställningar: Hur samtalar pedagoger om begreppet integritet? Hur samtalar pedagoger om barns integritet i relation till dokumentationsuppdraget? En kvalitativ metod utfördes i form fokusgruppsamtal bestående av totalt 12 deltagare som alla var verksamma i existerande arbetslag på olika förskolor. Samtalen analyserades genom en diskursanalys. Studien utgår från ett socialkonstruktionistiskt perspektiv. Resultatet visar på tre framträdande diskurser: Föränderlighetsdiskursen, Motståndsdiskursen samt Orosdiskursen. Pedagogerna samtalade kring hur integritet som begrepp förändrats i förskoleverksamheten och hur större fokus läggs på medgivande till att deltaga i dokumentationer. Om barn som visade motstånd till att dels medverka i dokumentationer dels rörande den personliga och kroppsliga integriteten. En oro beskrevs också fram, hur situationer kan misstolkas trots att inget otillbörligt skett.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hj-44366
Date January 2019
CreatorsÖstfalk, Angelica, Qvist, Malin
PublisherHögskolan i Jönköping, Högskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, Högskolan för lärande och kommunikation
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0104 seconds