Return to search

Lärande utomhus : Förskollärares upplevelser av barns lärande och utveckling med fokus på utomhuspedagogik / Outdoor learning : Preschool teachers experience of children's learning and development with focus on outdoor education

Syftet med studien var att synliggöra förskollärares upplevelser av barns lärande och utveckling med fokus på utomhuspedagogik, både på och utanför förskolegården. De frågeställningar som låg till grund för studien var, vad upplever förskollärare att barn utvecklar och lär sig i utomhuspedagogik? Hur arbetar förskollärare med utomhuspedagogik i den dagliga verksamheten? Vilka möjligheter och begränsningar uppfattar förskollärare att det finns med utomhuspedagogik? För att besvara syftet och frågeställningar gjordes en kvalitativ undersökning där sex verksamma förskollärare intervjuades. I resultatet synliggjordes att reflektion och återkoppling efter utomhusaktiviteter var en betydande aspekt för barns lärande och utveckling i utomhuspedagogiken. Det framkom också vilka begränsningar och möjligheter det fanns för barns lärande utomhus. Begränsningar som synliggjordes var vädret, säkerhetsaspekter, personaltäthet, avstånd, åldern på barngruppen samt yttre moment som kunde distrahera barnen. Möjligheter som framkom var den motoriska och sociala utvecklingen, tillgången av naturmaterial, sinnliga erfarenheter samt möjlighet att arbeta ämnesövergripande och tematiskt. I resultatet framkom det även att förskollärarna arbetade på olika sätt och hade varierande syfte med utomhuspedagogiken. Ett par förskollärare arbetade tematiskt med utemiljön, andra ville erbjuda barnen variationer av material och några gick på utflykter för att barnen skulle få uppleva närmiljön utanför förskolegården.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-69401
Date January 2017
CreatorsLundqvist, Hannah, Persson, Annie
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV), Linnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.012 seconds