Return to search

"Catch the moment"- ämneskunskaper är betydelsefulla : En studie om förskolläraren och teknikämnets didaktik / "Catch the moment" - subject knowledge is significant : A study on the preschool teacher and the didactics of the subject of technology

Denna studie grundar sig i fyra förskollärares erfarenheter kring teknikundervisning i förskolan, med syfte att utifrån ett didaktiskt perspektiv bidra med kunskap om hur förskollärare undervisar i teknik på förskolan. De tre frågeställningarna som synliggör syftet är: Hur beskriver förskollärare ämnet teknik i förskolan, det vill säga vad innefattar ämnet? Hur bedrivs teknikundervisningen på förskolan, det vill säga med vilka undervisningsmetoder genomförs ämnet? Vilka svårigheter och möjligheter upplever förskollärare med teknikundervisningen i förskolan? Studien har en kvalitativ ansats och med hjälp av semistrukturerade intervjuer har data samlats in. Studiens resultat har analyserats utifrån ett didaktiskt perspektiv med frågorna vad, hur och varför, samt med hjälp av tidigare forskning kring teknik i förskolan. Resultatet visar att teknikundervisning bedrivs på förskolorna, men att förskollärarna har olika kunskaper kring teknikämnet och därmed varierar teknikinnehållet. Resultatet visar vidare att förskollärarna använder sig av olika metoder för att väcka, stötta och utmana barnens teknikintresse. Det krävs medvetna och medforskande förskollärare som benämner teknikbegrepp i en lärprocess som uppmuntrar utforskande. Alla förskollärarna menar att de utgår från barnens intresse för att ett meningsfullt lärande för barnen ska ske. Anledningen till att ett visst teknikinnehåll väljs ut är främst förskollärarnas ämneskunskaper. Teknikundervisningen sker gärna ämnesöverskridande i förskolan. Dock kan de innebära att teknikinnehållet blir otydligt, men samtidigt kan fler barn hitta motivationen att undersöka teknik vidare, om en bredare tolkning av teknik presenteras. En slutsats i studien är att förskollärarens ämneskunskaper är avgörande för vilket lärande som blir möjligt för barnen, både vid planerad och spontan teknikundervisning.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-94729
Date January 2020
CreatorsGustavsson, Ida, Ekström, Linda
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP), Linnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0021 seconds