Return to search

Första världskriget i historieläroböckerna. : En studie av hur läroböckerna gör sitt stoffurval när de ska beskriva första världskriget.

I arbetet studeras hur sex läroböcker skildrar första världskriget. Läroböckerna i min studie används för undervisning på grundskole- och gymnasienivå. Stoffandelar, läsbarhet och innehåll är centralt i studien. Att analysera läroböcker är viktigt, eftersom det ger kunskap om stoffhantering och urval. Syftet är att analysera stoffandelar, läsbarhet samt att göra en innehållsanalys baserad på stoffinnehåll. Huvuddelen av studien ägnas åt en innehållsanalys baserad på femton kriterier. Kriterierna som stipulativt har valts ut är viktiga händelser under första världskriget.Alla böcker har ungefär lika mycket relativt stoffinnehåll och läsbarheten skiljer sig inte märkbart. Gymnasieläroböckerna är något mer svårlästa, skillnaden är dock inte så stor som förväntat. Gymnasieböckerna Epok historia och Perspektiv på historien uppfyller flest kriterier, nämligen elva stycken. Det saknas bra redogörelser i läroböckerna gällande Italiens intåg i kriget samt texter om villkoren på hemmafronterna. Medan mycket utrymme i texterna ägnas åt soldaternas dåliga villkor. Samtliga böcker har ett västorienterat perspektiv där striderna på västfronten får betydligt mera uppmärksamhet än striderna på syd- och östfronterna.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:liu-12126
Date January 2008
CreatorsTörnfeldt, Jan
PublisherLinköpings universitet, Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Institutionen för beteendevetenskap och lärande
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0017 seconds