Return to search

"Det ligger ju på oss! Hur jag tänker! Hur vi gör!" : En minietnografisk studie om hur förskollärare kommunicerar och möjliggör för barns sujektivit i relationella sammanhang utifrån intentionerna i förskolans värdegrund.

Studiens syfte är att bidra med kunskaper inom förskolans värdegrundsuppdrag. Vår framtida yrkeskunskap innebär att inta ett undervisningsansvar för att upprätthålla värdegrunden men även utmana de grundläggande värden som preciseras i förskolans läroplan (Skolverket, 2016). Studien är minietnografisk och fokuserar på hur förskollärare kommunicerar värdegrundsuppdraget i teorin och praktiken samt möjliggör för barns subjektivitet i relationella sammanhang utifrån intentionerna i förskolans läroplan. Studien utgår från ett utbildningsfilosofiskt perspektiv samt för studien relevanta begrepp. Deltagande observationer samt semistrukturerade intervjuer har bidragit till studiens empiri. Empirin är tematiskt analyserad och har bildat tre övergripande teman ”värdegrunden - ett kommunikativt förhållningssätt”, ”ledarskap” och ”att få vara den man är”. Resultatet visar att förskollärarna ser värdegrunden som något viktigt och hur ett värdearbete äger rum hela dagen. En mångfald kommunikativa värdegrundande uttryckssätt speglas och förskollärarnas förhållningssätt inbegriper bemötandet till barn såväl som miljö och material, men även hur förskollärarna utmanar barnen i demokratisk riktning.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hj-42019
Date January 2018
CreatorsDjervf, Helene, Hällstrand Ståhl, Petra
PublisherHögskolan i Jönköping, Högskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, Högskolan för lärande och kommunikation
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0776 seconds