Return to search

Estetik och lärande : Exemplet musik som ett pedagogiskt redskap för lärande i matematik / Arts and learning : music, an educational tool for learning in mathematics?

BAKGRUND:I styrdokumenten står det skrivet och att elever genom olika estetiska uttrycksformer ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. Det framgår även att lärarna ska sträva efter att balansera och integrera kunskaper i sina olika former. Vi har därför i vår undersökning tittat närmre på hur detta kan gå till och har då främst inriktat oss på hur lärare kan integrera musik och matematik. Den litteratur vi grundar vår undersökning på innefattar förutom musik även andra estetiska uttrycksformer såsom bild, slöjd och drama.SYFTE:Vårt syfte är att undersöka hur pedagoger kan använda sig av estetisk verksamhet för att eleverna ska tillägna sig kunskap i matematik. Vi ämnar också undersöka om elever och pedagoger anser denna undervisning vara ett effektivt redskap för lärande.Frågeställningar: Hur går pedagoger tillväga för att ge eleverna möjlighet att inhämta kunskap med hjälp av musik? Hur ser elever på musik som ett redskap för lärande i andra ämnen? Hur ser pedagoger på musik som ett redskap för lärande i andra ämnen?METOD:Vi har använt oss av intervju och observation som metoder i vår undersökning. Intervjuerna skedde med 22 elever, en lärare samt en lärarutbildare. Den sistnämnde intervjun genomfördes via telefon. Observationen utfördes under en kombinerad matematik och musiklektion i en klass med elever från skolår 5-6.RESULTAT:Vi har kommit fram till att man kan använda sig av estetisk verksamhet som ett pedagogiskt redskap. Musik har ett nära släktskap med matematik och att man genom att integrera dessa två ämnen kan närma sig kunskap på ett sätt som skiljer sig något från traditionell skolundervisning.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hb-19446
Date January 2009
CreatorsMeldo, Jenny, Pettersson, Sara
PublisherHögskolan i Borås, Institutionen för Pedagogik, Högskolan i Borås, Institutionen för Pedagogik, University of Borås/School of Education and Behavioural Sciences
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationKandidatuppsats, ; 2009

Page generated in 0.0022 seconds