Return to search

"Det finns så mycket att säga, men vem ska man säga det till?" : Framgångsfaktorer för sent anlända ungdomar under och efter gymnasiets introduktionsutbildning

Syftet med föreliggande studie är att bidra med kunskap om sent anlända gymnasieungdomars erfarenhet av sin introducerande utbildning i Sverige och undersöka vilka faktorer de själva lyfter fram som avgörande för deras framgångar. Vi har med hjälp av narrativt inriktade intervjuer undersökt 10 ungdomars erfarenheter av mötet med det svenska skolsystemet, hur de mottogs på introduktionsutbildningen och hur de på kort tid lyckades genomföra studierna och ta sig vidare in på ett nationellt gymnasieprogram. Vår kvalitativa intervjustudie är fenomenologiskt inspirerad då syftet är att undersöka hur de deltagande ungdomarna själva upplever och uppfattar vad som varit framgångsfaktorer för dem i mötet med och etableringen i det svenska utbildningssystemet. Genom en tematisk analys har vi kunnat identifiera och presentera fem olika teman som blivit synliga i materialet. Resultatet visar att det som varit framgångsfaktorer för ungdomarna till största delen är deras egen drivkraft och förmåga att anpassa sig till nya och okända situationer. En slutsats är att skolan bör hitta nya former för språkinlärning, för att bättre kunna ta tillvara på ungdomarnas drivkraft och engagemang på ett tidigt stadium samt hjälpa dem att navigera i det nya utbildningssystemet.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-72552
Date January 2019
CreatorsHarnesk, Katarina, Johansson Ehn, Sofia
PublisherKarlstads universitet, Institutionen för språk, litteratur och interkultur (from 2013), Karlstads universitet, Institutionen för språk, litteratur och interkultur (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0083 seconds