Return to search

Vilken syn har lärarna på barns språkutveckling och hur tas denna kunskap tillvara vid övergången mellan förskola och förskoleklass?

Denna studie handlar om barns språkutveckling inom förskola och förskoleklass. Hur arbetar lärare med barns språkutveckling i de olika verksamheterna och vilken information delges vid övergången mellan dessa verksamheter? För att samla in underlag till denna studie har sju intervjuer genomförts med två förskollärare verksamma i förskoleklass och fem förskollärare verksamma inom förskolan. Utifrån tidigare forskning och kontinuitet tolkades det insamlande materialet och i studiens resultat framkom det att lärare generellt har samma syn på språkutveckling. Beroende på i vilken verksamhet lärare arbetar så såg arbetssättet lite olika ut eftersom äldre barn hade andra utmaningar. Däremot visade studiens resultat att samarbetet mellan de olika verksamheterna kan förbättras. Alla de intervjuade var eniga om att det vore önskvärt att lärare från verksamheterna borde träffas tillsammans för att få en bättre inblick i hur respektive arbetsplats arbetar med språkutveckling för att kunna planera det fortsatta arbetet utifrån var barnet befinner sig. Eftersom läroplanerna poängterar kontinuitet och samarbete mellan förskola och förskoleklass är detta ett mål som lärare aktivt borde arbeta mot.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hig-26204
Date January 2017
CreatorsAringskog, Linnéa, Staff, Linda
PublisherHögskolan i Gävle, Avdelningen för utbildningsvetenskap, Högskolan i Gävle, Avdelningen för utbildningsvetenskap
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0023 seconds