Return to search

"Den kan inte komma upp i träden därför jag vet att fiskar bara lever i vattnet" : Sokratiska samtal med barn i förskoleåldern om deras upplevelser av likvärdighet. / "It can't get up in the trees because I know that fish only live in the water" : Socratic dialogues with children in preschool age about their experience of equivalence.

Syftet med denna studie är att bidra med kunskap om hur barn i förskoleåldern 4–6 år upplever likvärdighet. För att besvara syftet har två frågeställningar använts: Vilka upplevelser och tankar om bilden framkommer som berör likvärdighet? Vilka aspekter av likvärdighet berörs i barnens uttryckta upplevelser och tankar? Detta har undersökts med hjälp av sokratiska samtal. Som stöd för samtalen användes en stimulibild som visualiserar djur som ska upp i ett träd. Empirin är insamlad genom fyra sokratiska samtal med 3–5 barn i varje grupp. Den teoretiska inspiration som har använts vid analysen är livsvärldsfenomenologi, vilket även syns i resultatdelen av uppsatsen. Resultatet togs fram med hjälp av en tematisk analys. Tre teman arbetades fram ur analysen utifrån vad barnen sa om bilden och djurens möjligheter att klara av sin givna uppgift. Resultatet visar att barnens upplevelser kring de olika djuren påverkar hur de anser att djuren kan ta sig upp i trädet. Barnen vill att alla djuren ska lyckas och kommer med många olika förklaringar över hur det ska gå till. Barnen upplever likvärdighet som en rättvisa och visar på att olika villkor påverkar om likvärdighet kan uppnås.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hj-49465
Date January 2020
CreatorsLundehed, Ida, Lööw, Ingrid
PublisherHögskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University, Förskolepedagogisk-didaktisk forskning, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University, Förskolepedagogisk-didaktisk forskning
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.309 seconds