Return to search

Vägar till inkludering : En fallstudie om användandet av ramverket Building Blocks matriser i en svensk förskolas inkluderingsarbete.

Forskning lyfter vikten av tidiga insatser samt uppföljning och utvärdering för att nå en inkluderande verksamhet, samtidigt framhålls bristen på utvärderingsverktyg för att säkerställa en inkluderande verksamhet. Efter flera års erfarenheter som förskollärare har vi sett att det saknas ett tydligt arbetsmaterial som inbjuder till en samsyn mellan professioner kring hur svårigheterna kring inkludering ser ut på organisations-, grupp- och individnivå. Det evidensbaserade ramverket Building Blocks syftar till att planera och utforma undervisning samt lärmiljö för att inkludera barn i behov av stöd i förskolans verksamhet. Ramverket utgår ifrån fyra block som stegvis bygger på varandra och vi har valt att fokusera på ramverkets matriser som omfattar organisation, grupp och individ. Syftet med studien är att undersöka om, och i så fall hur, en inkluderande förskoleverksamhet med stöd av ramverket Building Blocks matriser i den ordinarie verksamheten kan förändra förutsättningar och villkor för barn som både tillfälligt samt varaktigt är i behov av stöd. Studien utgår ifrån en kvalitativ metod genom en fallstudie där den bearbetade datainsamlingen har inhämtas genom observationer, intervjuer och samtal samt genom implementeringen av Building Blocks matriser. Resultatet visar att användandet av Building Blocks matriser synliggjorde verksamhetens inkluderingsarbete. Med hjälp av matriserna kunde förbättringsområden urskiljas som sedan ledde till en utveckling på både gruppnivå samt individnivå.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:su-173301
Date January 2019
CreatorsGustavsson Lembke, Nathalie, Weber, Isabell
PublisherStockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0023 seconds