Return to search

Inte ett ämne men ett förhållningssätt : en studie om hur pedagoger uppleverarbetet med digitala verktyg i förskolan / Not a subject but a way of thinking : a study about how pedagogues experienceworking with digital technology/ICT in preschool.

Digitala verktyg/Informations- och kommunikationsteknik (IKT) är ett aktuellt område som är i ständig utveckling. Denna utveckling tycks dock ha stannat av inom förskolans verksamhet där det i nuvarande läroplan (Läroplan för förskolan 98 rev. 2016) inte finns några tydliga mål som berör digitala verktyg/IKT. Under verksamhetsförlagd utbildning har vi mött mångapedagoger som uttryckt en osäkerhet kring arbetet med de digitala verktygen och hur det ska implementeras i verksamheten. Studiens syfte är att undersöka hur pedagoger upplever arbetet med digitala verktyg iförskolan. Avsikten med studien är att utläsa variationer i pedagogers upplevelser för att kunna förstå fenomenet digitala verktyg/IKT inom förskolans verksamhet. I studien har vi utgått från en kvalitativ metod med self-report som redskap för att få frampedagogernas upplevelser. Studien har utförts med hjälp av sammanlagt 13 pedagoger från tvåolika förskolor. I studien har vi valt att utgå ifrån två olika teorier: variationsteorin och affektteorin. Resultatet visar att pedagogers upplevelser kring arbetet med digitala verktyg/IKT varierar. Arbetet upplevs spännande, en tillgång, en rolig utmaning och nödvändigt i förskolansverksamhet. Det uttrycks också en osäkerhet, ett ointresse, brist på kunskap och inspiration inför arbetet med digitala verktyg/IKT. Den slutsatsen vi kommer fram till i studien är att pedagoger efterfrågar kompetensutveckling inom området. De affekter pedagoger har inför arbetet med digitala verktyg/IKT påverkarbarns lärande och vilka affekter de, genom pedagogerna, får för området.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hb-13101
Date January 2017
CreatorsKjellberg, Frida, Magnusson, Elin
PublisherHögskolan i Borås, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT, Högskolan i Borås, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds