Return to search

Sluta spela nu och kom och läs din bok : En kvalitativ studie som undersöker hur elevernas skilda fritidsläsning och hemmets olika påverkande faktorer samverkar för att bidra till elevernas läsmotivation och inställning till litteratur överlag.

Studiens syfte är att undersöka hur sex elevers skilda fritidsläsning och hemmets påverkande faktorer samverkar för att bidra till elevernas läsmotivation och inställning till litteratur överlag. För att samla in data har metodtriangulering tillämpats i form av en enkätundersökning och intervjuer. Enkätundersökningen besvarades av elevernas vårdnadshavare och skapade en grund för vidare elev- och lärarintervjuer som utfördes. Resultatet visar att fritidsläsningen sker i olika stor utsträckning av eleverna. Olika faktorer spelar in och påverkar huruvida eleverna läser eller inte på sin fritid. Studiens slutsats blev således att vi kunde se att vårdnadshavarnas inställning till litteratur, gemensam läsning och relevant litteratur för eleven gynnade elevernas motivation till fritidsläsning. Däremot kunde vi se att andra aktiviteter såsom datorspel, i samband med att någon av de ovanstående faktorerna inte blev uppfyllda, kunde vara en orsak till bristfällig motivation till läsning hos eleverna. Studien visar dock att fritidsläsningen för de medverkande inte är en grundläggande faktor för motivationen till läsning överlag.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:mdh-44559
Date January 2019
CreatorsJaska, Sanna, Tarakkamäki, Elin
PublisherMälardalens högskola, Akademin för utbildning, kultur och kommunikation, Mälardalens högskola, Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationLÄRARUTBILDNINGEN,

Page generated in 0.0018 seconds