Return to search

Att främja flerspråkiga elevers kommunikativa förmåga : En litteraturstudie om lärares möjliga tillvägagångssätt i årskurs F-3. / To encourage multilingual students’ communicative ability : A literature study on teachers' possible approaches in year F-3.

Samhället och skolan är idag mångkulturell, vilket innebär att många olika språk och kulturer finns representerade. Inom skolverksamheten är det därför viktigt att lärare besitter kompetens om hur de på bästa sätt kan ta vara på elevers olika språk som en resurs till lärande och kommunikation. Syftet med studien är att granska vad tidigare forskning belyser om lärares genomförande av stödjande undervisning för främjandet av kommunikation hos flerspråkiga elever i årskurs F-3.  Valda publikationer har samlats in via sökningar i databaser. Både nationell och internationell forskning har granskats och publikationerna har varit skrivna både på svenska och engelska. Vid analys av valda publikationer har en översiktstabell skapats och innehåll har kategoriserats utifrån muntlig och multimodal kommunikation. De publikationer som studien baseras på rör flerspråkighet och utgår ifrån ett lärarperspektiv. Resultatet visar att flerspråkiga elever upplever begränsning i de språkliga förmågorna och får bristande undervisning. Vidare visar resultatet möjliga tillvägagångssätt för att ge elever rätt förutsättningar att kommunicera. Faktorer som påverkar resultatet är att lärare inte ser mångfalden av språk och olika modaliteter, samt hur de kan samspela, som en resurs till lärande. Faktorer som kan hjälpa elever i sin kommunikativa utveckling är bland annat arbete i mindre grupper, tillgång till studiehandledare, möjlighet till transspråkande, samt att få uttrycka sig genom olika modaliteter som gester, bild och praktiskt material. När lärare ser mångfald av muntlig- och multimodal kommunikation som en resurs till lärande och använder det på ett meningsfullt sätt kan elevers förmåga att kommunicera främjas.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hj-52390
Date January 2021
CreatorsPetersson, Ida, Junhammar, Amanda
PublisherJönköping University, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University, Högskolan för lärande och kommunikation
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0026 seconds