Return to search

"Vi behöver olika" : Fem elever med autism berättar om sina upplevelser av reguljär skola och resursskola / ”We have different needs” : Five students with autism share their experiences from mainstream school and special school

I denna studie undersöktes hur högstadieelever med autism upplevt sin skolgång, både i den reguljära skola där de först gått och på den resursskola som de gick på då undersökningen genomfördes. Då en resursskola ofta ses som en exkluderande verksamhet, var vi intresserade av vilka upplevelser av inkludering som dessa elever har och har haft samt vilka faktorer i skolan som verkar vara betydelsefulla för dem. För att få svar på våra frågor gjordes en kvalitativ undersökning där fem elevers berättelser om sin skolgång samlades in med metoden livsberättelse. Resultatet analyserades med hjälp av tre aspekter av inkludering: rumslig, social och didaktisk. I studien framkom att elever som upplevt sig vara till viss del inkluderade i den reguljära skolan, upplever sig fullt ut inkluderade på resursskolan. Elever som upplevde sig exkluderade i den reguljära skolan, är fortfarande till stor del det även på resursskolan. Oavsett upplevelsen av inkludering berättar eleverna att de trivs på resursskolan. Att mötas med förståelse av lärarna och att få en undervisning som är anpassad utifrån de behov som finns lyfter eleverna som avgörande, och det är det som skiljer den reguljära skolan från resursskolan. Alla elever i studien har haft en brytpunkt på mellanstadiet, där intrycken och kraven i den reguljära skolan ökat till en nivå som blivit övermäktig. För några har det inneburit att de slutat gå till skolan. I sökandet efter en ny skola beskriver eleverna mammorna som drivande.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-98564
Date January 2020
CreatorsBengtsson, Emma, Svensson, Marielle
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik och lärande (PEL), Linnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik och lärande (PEL)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0018 seconds