Return to search

Specialpedagogik, ”en naturlig del i vår pedagogiska verksamhet” : En kvalitativ studie utifrån fritidslärares resonemang / Special needs education – an inherent part of our pedagogical context : A kvalitative study of school-age educare teachers’ voices

Syftet med studien var att bidra med kunskap inom det specialpedagogiska området på fritidshemmet genom att analysera vad fritidslärare anser att det krävs för att skapa en tillgänglig och inkluderande lärmiljö för samtliga elever, även de elever i behov av särskilt stöd. Metoden som användes för att möjliggöra detta var kvalitativa semistrukturerade intervjuer, genomförda både fysiskt och digitalt. Informanterna valdes ut genom ett bekvämlighetsurval som sedan vidareutvecklades till ett snöbollsurval. Majoriteten av informanterna i studien hade adekvat utbildning för att arbeta på fritidshemmet, antingen som fritidspedagoger eller fritidslärare. Studiens teoretiska utgångspunkter utgår ifrån dilemmaperspektivet, samt det kompensatoriska- och kritiska perspektivet och användes vid analys av insamlade data. Resultatet pekar på dilemman av olika slag i relation till fritidshemmets inkluderingsarbete. Vidare visar resultatet att fritidshemmets befintliga pedagogik i stor utsträckning kan ses som specialpedagogik, enligt informanternas utsagor. Fritidsverksamhetens mer fria struktur, i kombination med fritidslärarnas förmåga att se olikheter som en tillgång och inte som ett hinder, är bidragande faktorer till en verksamhet präglad av inkludering. Resultatet visar också att kompetensen hos fritidslärarna i stor utsträckning införskaffas genom beprövad erfarenhet och inte i första hand genom fortbildning. Studiens resultat visar även att fritidslärarnas fokus på relationsarbete, både med eleverna och deras vårdnadshavare, men också till övriga aktörer på skolan som kollegor och rektorer, är en betydande faktor för inkluderingsarbetet. Vår förhoppning är att detta arbete också kan bidra med kunskap som leder till verksamhetsutveckling.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-105252
Date January 2021
CreatorsNewman Hedin, Felicia, Benzein, Malin
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik och lärande (PEL), Linnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik och lärande (PEL)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0025 seconds